HTML

Statika - statikai szakvélemény - statikus terv

Segítség azoknak, akik új ingatlan előtti vásárlásnál statikai szakvéleményt készíttetnének illetve akik falrepedésekkel, faláthelyezésekkel kapcsolatban szeretnének statikustól segítséget kapni.

Friss topikok

  • statikum: Szia Krisztián! Köszönöm a kiegészítéseket, természetesen az általad említett okok is jó példák a... (2010.11.23. 08:17) Falak repedései

Linkblog

Mikor célszerű készíttetni statikai szakvéleményt?

2010.10.20. 21:06 statikum

Új ingatlan vásárlásakor azokban az esetekben célszerű elkészíttetni egy szakemberrel statikai szakvéleményt, ha az ingatlanon olyan jellegű tartószerkezeti elváltozások vannak (akár repedések akár lehajlások vagy más formában) amik hosszútávon statikai problémákat jelenthetnek. Ide tartoznak pl. az alaptestek süllyedései, amik 45 fokban megjelenő ferde repedéseket okoznak a falakon. Vagy födémek látható lehajlásai. Néhány esetben ezek kisebb költséggel javíthatók, tehát ezek a vásárláskor nem feltétlenül jelentenek kizáró okot. (Természetesen mindig a Vevő igényei az irányadóak.)

Azonban amikor az elváltozások nem tartószerkezeteken jelennek meg, de a tartószerkezetek (vastagabb falak, födémek) jó állapotban vannak, akkor nem szükséges statikust hívni, hiszen ezek az elváltozások kisebb költségekkel általában javíthatók. Ide az esetek túlnyomó többségében olyan elváltozások tartoznak, mint pl. egy utólagosan falazott válaszfal elválása és elrepedése a falazatoktól a födém lehajlása következtében.

Veszélyt nem jelentő falrepedések

Azok a repedések, amelyek az alapozástól illetve a teherhordó szerkezettől függetlenek semmiféle közvetlen statikai veszéllyel nem járnak. Ilyen például a hőtágulási repedés, mely abból adódik, hogy az egyik szerkezeti anyag a tartós melegben jobban kitágul, mint az alatta, vagy mellette lévő falszerkezet (ez a valóságban elég ritka eset). A másik ártalmatlan repedéstípus az épületek mennyezetén a gerendák mentén jelenik meg az elemek illeszkedésének vonalában, mely a terhelés változását szüntelenül követő alakváltozásból ered. A homlokzaton megjelenő repedések jelentős része csak felületi jellegű esztétikai hiba, mely a vakolatok gyors kötésének, száradásának következménye. Ezeknél a repedéseknél nem szükséges statikust hívni.

www.statikum.shp.hu

Szólj hozzá!

Címkék: statika statikus szakvélemény statikai

A bejegyzés trackback címe:

https://statikaiszakvelemeny.blog.hu/api/trackback/id/tr262387109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása